KURS I BELTESTAKK - SKONINGEN/HJULET
I denne delen av kurset går vi gjennom montering av skoningen. Det er det vi også kaller for hjulet.
Hjulet er den delen av beltestakken som er mest krevende og mange gruer seg til å starte på det. Og vi skal være ærlige med deg; det er tungt tålmodighetsarbeid.
Etter å ha holdt dette kurset i snart 10 år, så har vi kommet frem til en læringsmetode som gir et flott resultat. Et hjul som er lett og legger seg i skjerter.
Dette klarer du!
UTSTYR
Til kurs i beltestakk trenger du:
- Stoffsaks
- Knappenåler
- Sytråd
- Bjørnetråd
- Tråkletråd (sytråd i kontrastfarge)
- Synål
- Trådkutter
- Sprettekniv
- Skredderkritt
- Målebånd
- Symaskin
- Strykejern
MATERIALER
Til dette kapittelet trenger du følgende materialer:
- Halvannen høyde ullstoff
- Strie
- Kledning
- Slitekant
- Tittekant
- Bjørnetråd (gjerne i kontrastfarge)
Bestill materialer i vår nettbutikk.
Mål på skoningen
Det er vanskelig å sette en fast definisjon på størrelsen av de forskjellige delene av beltestakken, da det er så store variasjoner fra gamle til nye stakker. Vi i Sidserk Systue har peilet oss inn på vår egen mal, med studier av gamle stakker (1850 - 1900) til grunn.
Hjulet vi lager i dette kurset får en ferdig høyde på 14 cm. Dette er det vi anbefaler som en max høyde. Skoningen kan være helt ned til 7 cm ferdig.
Slitekanten er max 1 cm bred og har en tittekant i kontrastfarge.
KLEDNING I HISTORISK PERSPEKTIV:
Fløyel er det materialet som er mest brukt på gamle og nye stakker. Før 1860 ble skoningene kledd i mer fargerike tekstiler enn mot slutten av 1800-tallet, da skoningene ble mer og mer helsvarte.
På gamle stakker kan man finne flere tittekanter i kontrastfarger, mens på nyere stakker er det kun en tittekant ved slitekanten.