Hei, jeg er Siri!

Jeg heter Siri Sveen Haaland, jeg er 5. generasjons bunadsyer og jeg vil gjerne lære deg å sy bunad!

Etter å ha vokst opp i bunadbransjen vil jeg løse et problem jeg har sett på lenge, nemlig å tilgjengeliggjøre bunadssøm. Den aller største grunnen til at jeg er så glad i bunaden min er fordi det var mamma og mormor som lagde den. Denne verdien vil jeg gjerne videreføre.

Litt om meg: Jeg er 35 år og utdannet fra ESMOD i Oslo og Berlin. Der spesialiserte jeg meg på herresøm og var ferdig i 2009. Etter det har jeg jobbet med bunader sammen med min mor, Kari Sveen, i Sidserk Systue. En bedrift som ble etablert av min mor og mormor, Ingrid Sveen, i 1998. 

Det skal sies jeg begynte å sy så smått for mamma og mormor allerede som 14-åring og sydde min første beltestakk da jeg var 15.  


Min tipp-oldemor drev systue i Haugesund på starten av 1900-tallet og hun sydde sin første bunad i 1897. Min oldemor jobbet også i den butikken og sydde bunader. I starten gikk det kun i Hardangerbunader og etterhvert Rogaland- og Sunn-Hordalandsbunader. 

Vi startet å holde bunadkurs i Sidserk i 2011.
Den gang var det for å dekke kostnad til husleie, men det utviklet seg til å bli en veldig stor del av driften vår. I 2020 (under pandemien) valgte jeg å digitalisere kursene her på Bunadskulen. 

Ved siden av nettkursene startet jeg opp nettbutikken sidserk.no. Under pandemien kunne man jo ikke gå i ordinære butikker å handle materialer. I dag er sidserk.no den aller største delen av driften vår. 

Hvor mange bunader jeg har sydd?
Det spørsmålet får jeg ofte. Jeg har dessverre ikke holdt tellingen helt eksakt, men når jeg ser grovt over kundebøkene mine, så har jeg sydd et sted mellom 180-200 nye bunader siden 2009. Ved siden av dette har jeg gjort omsøm og reparert ca 2000 bunader. 

Designer?

Fra 2012-2018 drev jeg parallelt mitt eget klesmerke som heter Black Rat. Jeg solgte klærne mine på Topshop i London, viste dem på New York Fashion Week (2 ganger) og Paris Fashion Week.

Jeg har jobbet med en del av landets artister, som feks laget merchen til Highasakite og OnklP & De Fjerne Slektningene. Og laget sceneantrekk til Madcon, Cezinando og Arif. 

I 2023 fullførte jeg studier i UX-design og kan nå også kalle meg UX-designer. Tøft.
Dette er enkelt forklart å designe nettsider og apper. Så nå designer jeg for deg som leser dette. 
Write your awesome label here.
Created with